homeautós túrákfly & drivekörutaknászúthajóutakvilláknyaralj és láss!Premium selectionvízumcsaládi nyaraláskapcsolatrólunk

ÉRDEKESSÉGEK, HÍREK

Kis fagyitörténelem

Hogy az olasz fagyi a legfinomabb a világon, azzal senki nem vitatkozik, de hogy minden fagylaltok ősatyja is Itáliából származik, azzal annál inkább. A kínaiak már ötezer évvel ezelőtt ismerték a fagylalt korai változatát, amelyet hóból, tejből, gyömölcsléből és fűszerekből készítettek. Európai hódító útjára az arabok és perzsák közvetítésével indult, itt kapcsolódik a történetbe az ókori Róma. Néró császár olyannyira fagylalt-rajongó volt, hogy képes volt akár 400 kilométeres távolságból jeget hozatni, hogy elkészíttesse kedvenc fagyos finomságát. Az olaszok fantasztikusra fejlesztették fagylalt-készítő tudományukat. Rájöttek, nem jeget kevernek hozzá, hanem magát a fagylaltkészítő edényt hűtik le, majd elkezdtek tojássáráját is adni az alapanyagokhoz, így lett a fagylalt ellenállhatatlanul krémes. A világ első fagylaltozóját is egy olasz mester nyitotta 1672-ben - Párizsban. A fények városa mindig üdvözölte az újításokat. Kezdetben csak citromfagyit, néhány évvel később már 80 féle, a szó szoros értelmében vett nyalánkságot árultak. A képen látható csábító édesség nem más, mint Olaszország kedvenc uzsonnája: a briósba töltött fagylalt. Furán hangzik, ugye? De nagyon finom! Ha Dél- Olaszországban járunk, feltétlenül kóstoljuk meg a cukros tetejű, frissen sütött buciba rejtett fagyit. Az útszélén álló fagyiskocsihoz érve laza eleganciával kérjünk egy "Brioche con gelato"-t! Jó étvágyat!