homeautós túrákfly & drivekörutaknászúthajóutakvilláknyaralj és láss!Premium selectionvízumcsaládi nyaraláskapcsolatrólunk

Bordeaux

Ki ne ismerné Bordeaux-t? Messze híres, igazán finom borokat előállító szőlészetekkel tartkított dombos, óceánközeli régióról beszélünk, ahol egyszerre találkozik a vidéki-, és az urbánus életvitel. Jobbára vörösborok széles skálájából válogathatunk, de természetesen helyi fehérborral is tudunk koccintani, közben a végtelenbe nyúló ültetvényeket csodálva. Számtalan rendezvényt és programot kínálnak mind a 37! borrégió, köztük a leghíresebbek Saint-ÉmillionMédocPauillac és Margaux.
A XVIII. század kezdetén szerzett jelentősége mai napig sem hanyatlott, mutatja ezt, hogy Franciaország egyik legnagyobb bor-exportja az ő neve alatt fut, számos egyetemnek ad otthont, emeltt Franciaország második leggazdagabb régiója UNESCO Világörökségek tekintetében (nyilván Párizs az első).
Szent Mihány-torony Dél-Franciaország legnagyobbika, mind a 109 méterével, a Szent Kereszt-templom homlokzatát díszítő primitív alkotások már magunkban is elragadóak, a Szent András-katedrálison pedig egyszerre fedezhető fel a román és a gót építészeti stílus.

Bordeaux-t és a környező terülteket még anno a kelták alapították, majd a rómaiak keze alá került, Aquitania provincia néven, később számos gazdát váltott, majd huzamosabb időre az angol korona alá lett rendelve.  Csak a XV. század delelőjén jutott végérvényesen francia kézre, eztán hamar a francia humanizmus központja lett, majd a földrajzi felfedezések hatására igen komoly gazdasági, majd kultúrális fejlődés vette kezdetét. A II. Világháborúban, amíg Párizs német kézen volt, addig Bordeaux volt a francia kormány ideiglenes központja.

Utazás

Air France vagy KLM repülőgépekkel, legalább egy átszállással Párizs Charles De Gaulle vagy Amszterdam Nemzetközi repülőterén.

Az utazás időtartama

5-6 óra

Időeltolódás

nincs

Vízum

Magyar állampolgárnak nem szükséges.

Egészségügyi előírás

Nincs kötelező védőoltás.

Legjobb időszak az utazásra

Egész évben, de leginkább májustól szeptemberig.

Időjárás

A téli hónapok nem annyira dermesztőek, mint itthon, az átlaghőmérséklet 5-6°C között ingázik, ezzel együtt nyáron sincs annyria füllesztő meleg, július-augusztus táján is csak 21°C környékén mértek átlagosan, de 30°C-t meghaladó hőmérséklet sem meglepő.